Az első legendák és mítoszok jóval azelőtt megszülettek már, hogy le tudták volna írni azokat. Szájról szájra terjedtek, változtak, formálódtak, hisz senki nem mondta el kétszer úgyan úgy. Nem csak szórakoztatásra használták őket, ezeknek a történeteknek a segítségével adták tovább a tudást, a tapasztalatokat a következő generációnak. A mai világban ha a mesékre gondolunk akkor mesekönyvek, rajzfilmek esetleg hangoskönyvek jutnak eszünkbe. Sajnos a szabad mese már kezd teljesen eltűnni az otthoni mindennapokból.

Én azon szerencsések közé tartozom akik még megtapasztalták milyen egy mesélés közben formálódó történet. Anyai nagymamám sokat vigyázott rám és munka mellett ezzel kötötte le a sertepertélő kisunokát. A történetei nem voltak elrugaszkodottak, vagy varázslatosak, de mégis a kedvenceim lettek, hiszen együtt formáltuk őket a saját kedvünk szerint.


A kedves gyermekkori emlék a második gyermekem születése után lépett be újra az életembe. Az újszülött körüli teendők közben könnyen elhanyagolva érzi magát az idősebb testvér, hiszen immár osztozni kell Anya és Apa figyelmén. Hatalmas segítség volt, hogy bárhol bármikor le tudtam kötni a nagyobb figyelmét, akár a kicsi etetése és altatása közben is. A történet magával ragadta a nagylányom figyelmét, a duruzsoló hangom pedig megnyugtatta, ellazította a kisbabát a karomban.

Mióta idősebbek lettek, már ketten instruálnak, hogyan alakuljon a történet! A hosszú autóutak, a sorban állások, a betegségek miatt átvirrasztott éjaszkák kicsit könnyebbek és szórakoztatóbbak lettek mióta mesélünk egymásnak.

Sokan attól tartanak, hogy ehhez nincs elég fantáziájuk vagy bátorságuk. Szerencsére ez pont olyan mint a torna amiben fokozatosan leszünk egyre ügyesebbek és erősebbek. Elkezdeni a legnehezebb, de ha szorgalmasan gyakorolunk akkor a kreativitásunk és a magabiztosságunk nagyon gyorsan fejlődni fog! A gyerekek fantáziája még vadul szárnyal, így az új elemek kitalálásában ők lesznek a főkolomposok, nekünk pedig a sok szereplő és esemény összefűzése, összegyúrása lesz a feladatunk, hogy egy épkézláb történet legyen a végére!


Az 5 alkalmas tanfolyam során a következő dolgokról lesz szó:

– Megismerkedünk a mesék kialakulásával és szerkezetével

– Megbeszéljük hogyan épül fel egy történet, mi az a váz aminek a mentén haladva könnyen fel tudjuk építeni a saját történetünket

– Hogyan tudjuk a mindennapi eseményeket belefűzni a történetbe? Mitől lesz egy mese a gyermek számára a valósággal összekapcsolható?

– Mi is az a tanító és vígasztaló mese?Mikor és hogyan érdemes ezeket bevetni?

– Mitől lesz még élettel telibb egy történet? A hangerő és hangutánzások világa.


Természetesen gyakorolni is fogunk minden egyes alkalommal, hogy az elhangzottakat tényleg ki is próbáljuk élesben!

Az előadásra érkezhetsz a csemetéddel is, hidd el nekik is nagyon érdekes lesz elmerülni a mesék világában, miközben játszik vagy éppen a karodban ringatózik!



A következő tanfolyam helye és ideje:

Szeptember közepe 13. kerület